Senzația de nas uscat

Ce reprezinta nasul uscat?
Uscaciunea mucoasei nazale este un simptom des intalnit, facilitat fiind de conditiile de mediu inconjurator sau rezultatul secundar al anumitor medicamente.

Mucoasa nazala are nevoie de un anumit nivel de umiditate pentru a functiona cum trebuie, un mediu prea fierbinte sau excesiv de uscat duce de multe ori la uscarea interiorului nasului.

Sindromul Sjogreneste o boala autoimuna care se manifesta prin urmatoarele simptome: gura si ochi uscati, in unele cazuri si uscaciunea nasului. Boala afecteaza membrana mucoaselor si glandele care secreta umezeala de la nivelul intregului corp, inclusiv al nasului.

In mod normal lacrimile se scurg prin pasajul nazal. Cand acest proces de lacrimare este afectat de sindromul Sjogren, se reduce si sursa umezelii de la nivelul nasului.

Nasul uscat este foarte rar semnul unei afectiuni medicale grave si de cele mai multe ori nu are consecinte serioase asupra sanatatii.

Totusi, in cazul in care senzatia de nas uscat este insotita de dificultati de respiratie sau febra crescuta este indicat sa solicitati ajutor medical imediat.

 

Ce cauzeaza uscarea mucoasei nazale?

Multe medicamente pot avea ca efect secundar uscaciunea mucoasei nazale, printre acestea  se numara antibiotice, antihistaminice si decongestionante. Consumul exagerat al medicamentelor folosite pentru scaderea congestiei, mai ales spray-uri nazale, produce in majoritatea situatiilor uscarea mucoasei nazale.

 

Cauzele nasului uscat

Aerul uscat din incaperi, umiditate extrem de scazuta poate cauza uscaciunea nasului.

Factorii de mediu care pot cauza nasul uscat sunt:

  • Aerul conditionat;
  • Clima arida;
  • Anumite surse de caldura;
  • Sauna uscata.

Caldura extrema sau clima arida nu permit cailor nazale sa beneficieze de suficienta umiditate, mucoasele devenind uscate. Uscaciunea mucoasei nazale dauneaza sanatatii intregului sistem respirator pentru ca nasul este principalul umidificator al aerului inhalat care ajunge la plamani.

Datorita faptului ca nasul uscat poate fi punctul declansator al unor afectiuni serioase, este absolut necesar sa se rezolve aceasta problema pentru a preveni eventualele complicatii permanente.

Indata ce este stabilit un diagnostic, este important sa se urmeze cu rigurozitate tratamentul astfel incat sa scada riscul unor afectiuni cum ar fi:

  • laringita;
  • faringita;
  • Insomnie;
  • sangerari nazale;

 

Simptomele nasului uscat

Uscaciunea mucoasei nazale poate fi insotita de o serie de simptome. Functiile nasului, printre care mirosul si curatarea aerului inainte de a intra in organism,  pot fi afectate. Pielea din interiorul nasului se poate crapa aparand astfel fisuri dureroase, care sangereaza. De asemenea, pot aparea cruste in interiorul si exteriorul nasului. Aceste cruste sunt predispuse la infectii bacteriene, lucru care poate acutiza simptomele deja existente.

Tratamentul nasului uscat

Foarte eficient in tratarea uscaciunii cailor nazale este consumul crescut de lichide. O buna hidratare este foarte importanta. In plus, se poate apela la spary-uri nazale cu solutie salina sau instalarea unui umidificator sau vaporizator cu abur pentru restabilirea nivelului optim de umiditate din camera.

Neti Pot in tratarea uscaciunii nasului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *